Hoe wordt bier gemaakt? 7 simpele stappen

Is zelf bier brouwen moeilijk? Dat is een vraag die in 2020 en 2021 heel veel gesteld werd. Het antwoord op die vraag is heel simpel, namelijk “Nee”. Bier brouwen is een hobby die veel wordt uitgevoerd de laatste jaren. Speciaal bier is niet meer weg te denken uit kroegen en zelfs supermarken (ze liggen er vol mee). Ben jij een speciaal bier liefhebben, dan is dit artikel echt iets voor jou!

Wat is bier brouwen eigenlijk?

In het kort: Bier brouwen is het omzetten van graan in suiker, om vervolgens de suiker te fermenteren in alcohol en koolzuur. Ja je leest het goed, bier brouwen is eigenlijk suiker omzetten in drank.. Waarom heeft nog niemand bedacht om dit met cola te doen eigenlijk he?

Het langere verhaal: Natuurlijk is het allemaal niet zo simpel. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen voordat je van granen, tot bier een fles kunt komen. En bij het bier brouwen moet je erg veel geduld hebben, het is niet zomaar gedaan (helaas).

In 7 stappen bier maken

  1. Schroten van de granen. Je moet granen malen om tot de zetmeel te komen voor je het kunt gebruiken om bier mee te maken.
  2. Maischen. Je gaat de granen laten weken in water op een bepaalde temperatuur. De temperatuur die je gebruikt is bepalend of je suiker krijgt wat in alcohol omgezet kan worden of suiker wat body geeft aan het bier. Dit is de eerste stap waar het vakmanschap dus aan te pas komt.
  3. Spoelen en filteren. Na het maischen zitten er altijd nog restsuikers in de “bostel”, deze haal je er met de spoelstap uit. Filteren ga je nu doen om het “wort” te scheiden van de “bostel”. Je haalt de granen dus uit het water en de volgende stap voer je alleen nog uit met het water.
  4. Koken. Nu ga je het bier ongeveer 60 minuten koken. Tijdens het koken kun je op verschillende momenten hop toevoegen. De tijd (en type hop) die je toevoegt is bepalend voor de smaak van je bier. Vakmanschap komt hier weer bij kijken!
  5. Koelen. Voor je de gist gaat toevoegen moet je wort rond de 25 graden zijn. Je koelt zo snel mogelijk terug om ook een helder bier als eindresultaat te krijgen.
  6. Vergisten. Na het koelen voeg je de gist toe om de suikers in de wort om te kunnen zetten in alcohol. Ook bepaald het type gist wat voor smaak je bier krijgt.
  7. Bottelen. Hehe, eindelijk is je bier klaar en kun je gaan bottelen. Laat het na het bottelen nog even 2 weken staan en dan zal je genoeg koolzuur hebben voor een echt heerlijk zelf gebrouwen bier!

Hoe kun je thuis bier brouwen?

Maar hoe kun je aan de spullen en materialen om thuis zelf bier te brouwen? Gelukkig zijn er in de corona pandemie een hoop bedrijven begonnen met de dienst om jou alles te leveren om thuis bier te brouwen. Dus zowel de brouwkit + instructie.

De beste ervaring die ik heb opgedaan is met Brouwpunt. Brouwpunt.nl is een webshop waar je een bierbrouw starterspakket kunt kopen. Er zijn verschillende soorten pakketten, namelijk:

  • Standaard pakket
  • Plus pakket
  • Cursus bier brouwen

Zeker de cursus bier brouwen is echt een aanrader. Veel brouwmateriaal en alles in een mooie doos verzonden.

Conclusie

Zonder al te commercieel te worden. Bier brouwen is leuk en zeker om een keer gedaan te hebben. Zoek zeker wat meer informatie op over dit onderwerp en je zal er veel over kunnen vinden. Erg leuk om een keer te doen op een dag dat je je verveelt. Het duurt zo’n 4 uur en het resultaat is overwegend oké.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *