Om goed in een keuken te kunnen koken heb je natuurlijk de juiste pannen nodig. Nu klinkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk anno 2021 verschillende manieren om te koken. Denk hierbij aan het koken op gas, elektriciteit of bijvoorbeeld het koken op inductie. Voor de verschillende manieren van koken kun je in dit geval verschillende soorten pannen nodig hebben. Wil je weten welk soort pannen jij het beste kunt gebruiken? Lees dan snel verder! In deze blog vertellen we je hier namelijk meer over.
Verschillende manieren van koken
In het verleden werd er name op gas gekookt, maar door de jaren heen zijn er tal van manieren van koken bijgekomen. Dit is met name het geval omdat het koken op gas natuurlijk niet heel milieuvriendelijk is. De nieuwere manieren van koken zijn een stuk minder impactvol op het milieu. Doordat steeds meer mensen het milieu ook belangrijk vinden zie je deze groenere manieren van koken dan ook steeds vaker in de Nederlandse keukens. Over het algemeen kun je voor het koken op gas en het koken op een elektrische plaat alle soorten en maten pannen wel gebruiken. De warmte wordt opgewekt in via de warmtebron doorgegeven aan de pan die op de warmtebron staat. Het is met name als het gaat om het koken op inductie dat je dient op te letten welke pan je gebruikt. De pan dient namelijk volledig plat aan de onderkant te zijn. De spoel in de inductieplaat is anders niet in staat om de pan te verwarmen. Je merkt dit dan ook al snel als je een inductieplaat thuis hebt. Wanneer jouw pan bijvoorbeeld één deukje in de onderkant heeft en hierdoor niet recht op de plaat kan staan wordt de gehele pan totaal niet warm. De pan blijft gewoon op kamertemperatuur en de inductieplaat zal vanzelf uit gaan.
Verschillende materialen van de pannen
Pannen kunnen gemaakt worden van tal van materialen. Denk hierbij aan roestvrijstaal, gietijzer, keramiek, aluminium, glas, messing, koper et cetera. Deze materialen hebben ten opzichte van elkaar allen zo hun voor-en nadelen. Zo is het ene materiaal meer geschikt om vlees in klaar te maken en het andere weer meer geschikt om groenten in te maken. Hierin geldt wederom dat als je op gas of op een elektrische plaat kookt je je geen zorgen hoeft te maken om het materiaal van de pan. De warmtebron is namelijk in staat om al deze soorten pannen op te warmen. Wanneer je op inductie kookt dien je hier echter meer rekening mee te houden. Doordat de warmte wordt doorgeven via magnetische velden dient het materiaal van de pan dit ook toe te staan. Je kunt in het geval van inductie dus alleen gebruik maken van roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en keramische kook-en koekenpannen. Nu hoef je je overigens absoluut geen zorgen te maken dat je opties beperkt worden door het feit dat je keramisch kookt. Met deze vier materialen van de pannen moet over het algemeen alles wel klaargemaakt kunnen worden.
Bekijk onze andere artikelen
Wat is een smartphone voor senioren en waarom is het handig?
Een smartphone voor senioren is speciaal ontworpen om de technologie toegankelijker te maken voor oudere [...]
Wetgeving elektrische fatbikes in Nederland
Als je op zoek bent naar een robuuste en krachtige fiets, kan een elektrische Fatbike [...]
Zorgeloos genieten: onderhoudstips en verfrissende stappen voor jouw zijden bloemen!
Zijden bloemen zijn super makkelijk in onderhoud en je kunt ze overal in huis neerzetten, [...]
Wat is Gel nagellak precies?
Gel nagellak is de laatste jaren enorm populair geworden onder vrouwen die op zoek zijn [...]
Goedkoper sim only abonnement? Gebruik deze vier bespaartips!
Natuurlijk wilt niemand teveel betalen voor een mobiele abonnement. Besparen is echter niet altijd even [...]
Voordelen van prepaid in plaats van een abonnement
Een simkaart voor je huidige of nieuwe telefoon: kun je beter kiezen voor een prepaid [...]
Dit heb je nodig om de komende wintersportvakantie te kunnen snowboarden
Ben jij net als vele andere Nederlands van plan deze winter op wintersport te gaan [...]
Het gemak van de elektrische fiets
Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fiets, en dat is niet zonder reden. Toch [...]