Hoe vind je de juiste pannen voor jouw keuken?

Om goed in een keuken te kunnen koken heb je natuurlijk de juiste pannen nodig. Nu klinkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk anno 2021 verschillende manieren om te koken. Denk hierbij aan het koken op gas, elektriciteit of bijvoorbeeld het koken op inductie. Voor de verschillende manieren van koken kun je in dit geval verschillende soorten pannen nodig hebben. Wil je weten welk soort pannen jij het beste kunt gebruiken? Lees dan snel verder! In deze blog vertellen we je hier namelijk meer over.

Verschillende manieren van koken

In het verleden werd er name op gas gekookt, maar door de jaren heen zijn er tal van manieren van koken bijgekomen. Dit is met name het geval omdat het koken op gas natuurlijk niet heel milieuvriendelijk is. De nieuwere manieren van koken zijn een stuk minder impactvol op het milieu. Doordat steeds meer mensen het milieu ook belangrijk vinden zie je  deze groenere manieren van koken dan ook steeds vaker in de Nederlandse keukens. Over het algemeen kun je voor het koken op gas en het koken op een elektrische plaat alle soorten en maten pannen wel gebruiken. De warmte wordt opgewekt in via de warmtebron doorgegeven aan de pan die op de warmtebron staat. Het is met name als het gaat om het koken op inductie dat je dient op te letten welke pan je gebruikt. De pan dient namelijk volledig plat aan de onderkant te zijn. De spoel in de inductieplaat is anders niet in staat om de pan te verwarmen. Je merkt dit dan ook al snel als je een inductieplaat thuis hebt. Wanneer jouw pan bijvoorbeeld één deukje in de onderkant heeft en hierdoor niet recht op de plaat kan staan wordt de gehele pan totaal niet warm. De pan blijft gewoon op kamertemperatuur en de inductieplaat zal vanzelf uit gaan. 

Verschillende materialen van de pannen

Pannen kunnen gemaakt worden van tal van materialen. Denk hierbij aan roestvrijstaal, gietijzer, keramiek, aluminium, glas, messing, koper et cetera. Deze materialen hebben ten opzichte van elkaar allen zo hun voor-en nadelen. Zo is het ene materiaal meer geschikt om vlees in klaar te maken en het andere weer meer geschikt om groenten in te maken. Hierin geldt wederom dat als je op gas of op een elektrische plaat kookt je je geen zorgen hoeft te maken om het materiaal van de pan. De warmtebron is namelijk in staat om al deze soorten pannen op te warmen. Wanneer je op inductie kookt dien je hier echter meer rekening mee te houden. Doordat de warmte wordt doorgeven via magnetische velden dient het materiaal van de pan dit ook toe te staan. Je kunt in het geval van inductie dus alleen gebruik maken van roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en keramische kook-en koekenpannen. Nu hoef je je overigens absoluut geen zorgen te maken dat je opties beperkt worden door het feit dat je keramisch kookt. Met deze vier materialen van de pannen moet over het algemeen alles wel klaargemaakt kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *