Wat is er mogelijk op gebied van geld lenen?

Iedereen kan in een situatie verkeren waarin het lenen van geld een reële optie is om dingen mogelijk te maken. Of waarin het even wat minder gaat en je de situatie wilt kunnen overbruggen. Alleen, hoe werkt dat, het lenen van geld? Waar doe je verstandig aan en wat is er mogelijk? Kortom, wat zijn je mogelijkheden op gebied van geld lenen? Je leest het hier.

Waarom wil je geld lenen?

Geldverstrekkers willen een beeld krijgen van hun cliënten, en kunnen daarom vragen wat het leendoel is. Leendoelen kunnen verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat je een grote uitgave wilt doen, waarvoor je simpelweg het geld niet hebt momenteel. Denk aan het kopen van een andere auto. Of je wilt een andere keuken laten inbouwen. Dit zijn luxe uitgaves waar voor je geld kunt lenen. Maar niet alleen luxe uitgaves kunnen ten grondslag liggen aan het leendoel, het kan ook zo zijn dat je (onverwacht hoge) rekeningen moet betalen, wat momenteel niet lukt. Of je wilt investeren in iets. Wat je leendoel ook is, zorg dat je een lening neemt die bij je past.

Waaraan moet jij voldoen om te kunnen lenen?

Geldverstrekkers willen graag de zekerheid hebben dan cliënten kunnen voldoen aan hun terugbetalingsplicht. Het is daarom niet meer dan logisch dat je wordt beoordeeld op jouw maandelijkse, vaste inkomsten. Personen met een uitkering zullen daarom moeilijker, of helemaal niet kunnen lenen. Heb je daarentegen een vast inkomen, dan wordt het al iets gemakkelijker.

Welke vaste lasten heb je?

Naast jouw inkomen zal de geldverstrekker eveneens kijken naar jouw vaste lasten. Wat bedragen jouw vaste woonlasten en overige lasten maandelijks? En heb je daarbij nog overige schulden? Denk hierbij aan een studieschuld bijvoorbeeld, maar ook aan producten die je op afbetaling hebt gekocht (waarvan de meest voorkomende is de mobiele telefoon). Om te toetsen of de door jou opgegeven informatie klopt, zal de financiële instelling een BKR toets houden. Hierin kunnen zij nagaan welke schulden geregistreerd staan bij het BKR. Maar ook kunnen zij hierin zien of eerder een andere financiële instelling jou getoetst heeft (wat ook weer een stukje informatie over jou verschaft, want vanwege welke redenen ben je eerder getoetst?).

Welke lening past bij jouw situatie?

De twee meest voorkomende leningen zijn:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet

Daarnaast bestaat er natuurlijk het ‘krediet op betaalrekening’ (het ‘KOB’; roodstaan). Sommige banken laten hun klanten tot duizenden euro’s (toegestaan) roodstaan (afhankelijk van het inkomen). Toch is dit niet geheel vrijblijvend. De klant dient i.i.g. eens per kwartaal minimaal 1 dag niet rood te staan. Dit kan voor sommige klanten problematisch zijn. Informeer dus goed bij je bank voordat je een (te) hoge KOB afsluit. Ook een aandachtspunt binnen het KOB is de zeer hoge rente die je maandelijks betaalt. Opletten dus.

Verschillen tussen de Persoonlijke lening en Doorlopend krediet

Het grootste verschil tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet is dat bij het doorlopend krediet je jouw maandelijks aflossing telkens weer kunt opnemen. Hierdoor komt er dus geen ‘einde’ aan het doorlopend krediet (mits je natuurlijk alles aflost). Bij de persoonlijke lening spreek je een looptijd af en los je maandelijks een vast (niet opnieuw op te nemen) bedrag af.

Meer weten over geld lenen? Neem eens een kijkje op een onafhankelijke vergelijkingswebsite welke kredietverstrekker het beste bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *