Google Stadia – Wat is het?

Google is natuurlijk bekend als zoekmachine gigant. Daar is het bedrijf ooit mee begonnen en ook zo ontzettend belachelijk groot mee geworden. De particuliere markt hebben ze al volledige in handen en met de Google G-Suite willen ze ook de zakelijk markt veroveren (dit gaat nog niet zo makkelijk als ze zouden willen).

Een andere mega markt die erg interessant is, is natuurlijk de gaming industrie. Jaarlijks wordt alleen in Nederland al 600 miljoen aan games uitgeven. De console wereld is al redelijk voorzien door Microsoft en Sony (met hun Playstation en Xbox) dus heeft Google een ander geniaal product bedacht, namelijk: Google Stadia.

Stadia is een GaaS (Gaming as a service) oplossing. Als gebruiker heb je alleen een telefoon of tv nodig met een controller en je kunt overal je games spelen zonder zware videokaart of gaming pc. Stadia is dus de Netflix voor gaming.

Het streamingsysteem dat op de Game Developers Conference in San Francisco werd onthuld, daagt de “grote 3” in het gamingbedrijf Sony, Microsoft en Nintendo uit en streeft er ook naar om premium games te streamen, die meestal zijn gebruikt gameconsoles en ook pc’s. Stadia zal bovendien volledig samenwerken met YouTube.

Klinkt helemaal super natuurlijk, maar wat zijn de kosten om games te mogen spelen? Kan dit op alle internet verbindingen? En werkt het wel echt?

Wat is Google Stadia?

Stadia is de vervanger van de veel te dure (en op het moment van schrijven tijdens de corona pandemie, niet te leveren) gameconsoles. Met Google Stadia draait de hardware in de cloud en stream je de beelden van jouw game alleen naar de tv.

Dan denk je misschien, dat is toch onmogelijk om mijn shooters precies op tijd een headshot te geven zonder vertraging of dat je de tegenstanders weer mist. Google zegt dat je het dan compleet mis hebt. De hardware waar Stadia opdraait zijn nog net geen super computers. Het zijn beesten van machines en die outperformen de Playstations en Xboxen totaal.

” Ons concept voor Stadia is eenvoudig”, legt Phil Harrison uit, een eerdere manager bij Sony en Microsoft die deelnam aan Google om het Stadia-gamingplatform te beheren. “Het is eigenlijk gericht op spelers, gebouwd door programmeurs, maar ook verbeterd door YouTube-ontwikkelaars,” voegde hij eraan toe.

Je bent ook niet meer plaats en apparaat gebonden met Stadia. Het enige wat je nodig hebt is een systeem waarop je Google Chrome kunt openen.

Stadia is echter veel meer dan een computerspel streamingbedrijf voor spelers. Tijdens de presentatie heeft Google al aangegeven dat Stadia uiteindelijk multiplayer platforms gaat ondersteunen. Dan kun jij als TV gamer het opnemen tegen iemand die in bed op zijn telefoon nog even een game wilt spelen.

Google zal ook een controller gaan ontwikkelen voor Stadia, knoppen om naar YouTube te streamen en gebruik maken van Google Assistant om hulp te krijgen bij de game. Je kunt bestaande controllers of zelfs een muis- en toetsenbord efficiënt gebruiken om deel te nemen aan Stadia-games.

Google Stadia: hoe werkt het?

Stadia zal de games streamen naar spelers die afkomstig zijn uit de datacenters van Google in 200 landen en locaties. Stadia kan, afhankelijk van Google, eenvoudig en probleemloos gamen leveren in maar liefst 4K-resolutie met 60 FPS. Later zal Google een resolutie van 8K ondersteunen bij 120 FPS.

Het is veel gemakkelijker voor gamers om toegang te krijgen tot titels zonder de vereiste voor vrije opslag en lange downloads, omdat Stadia alles al in de cloud heeft staan. Tijdens de presentatie liet Google Assassin’s Creed Odyssey zien met behulp van een Chromebook, speelde het vervolgens af op de telefoon en speelde het onmiddellijk op een computer zonder vertraging. Dat is toch gaaf!

Google werkt samen met chipmaker AMD om de beste GPU voor zijn servers te ontwikkelen om dit alles te kunnen bereiken. De chip is bedoeld om 10,7 teraflops energie te leveren (vergelijk dat met de 4,2 teraflops van de PS4 Pro of misschien zes teraflops van de Xbox One X).

Zijn er al games uitgekomen?

Het belangrijkste om je in te kunnen winnen in de gaming industrie is natuurlijk door jezelf uniek te maken. Het is de taak aan Google om unieke games te ontwikkelen (of laten ontwikkelen) waardoor zij marktleider kunnen worden.

Tijdens de presentatie van Stadia was al duidelijk dat Doom Eternal en Assassin’s Creed Odyssey een van de games zullen zijn die je kunt gaan spelen. Maar dat is niet uniek genoeg, PS4 en de Xbox hebben deze ook.

Google heeft nu aangegeven dat er een aantal games komen die alleen op Stadia uitgebracht worden. Om deze games te ontwikkelen is niemand minder dan Jade Raymond (de vorige Ubisoft en Electronic Arts directeur) ingevlogen om deze opdracht te leiden. Google weet nog niet wanneer deze gelanceerd gaan worden.

Wat kost Stadia?

Een abonnement op Stadia kost 9,99 euro per maand. Niet duur zou je denken he. Voor deze prijs kun je op een internetsnelheid van 25 MB een game spelen op 4K en met 60fps.

In dit abonnement zit net als bij Playstation en Xbox een aantal gratis spellen erbij. Maar wil je grotere games zoals GTA5 spelen, dan zal je deze los moeten aanschaffen á 60 euro gemiddeld per game.

Is cloud gaming de toekomst?

Google is mogelijk de nieuwe wereldleider met een gloednieuw cloudgebaseerd gamingplatform; toch is het nog niet zeker om de impact ervan op de videogamemarkt te zien. Het principe van het streamen van computerspellen is interessant, maar het moet nog steeds de harten van de gamers stelen.

Of het echt zo is, zullen we in de komende jaren gaan merken. In ieder geval is het weer een stukje toekomst was Google nu aan het bouwen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *