Wat is de gemiddelde leeftijd om vader te worden?

Er is geen vaste regel om vader te worden; de gemiddelde leeftijd waarop de meeste Nederlanders hun eerste kind krijgen is 30 jaar. Sommige statistieken tonen aan dat de gemiddelde leeftijd 32,4 is, terwijl sommige aangeven 31 jaar. Er wordt gezegd dat er veel factoren bij betrokken zijn, zoals:

– Sociaaleconomische status
– Duur van het huwelijk
Opleidingsniveau
– Goede hoeveelheid vrijheid

De gemiddelde leeftijd om vader te worden is hoog bij Nederlanders. Dit omdat het aantal vaders dat hun eerste kind boven de 40 krijgt hoger is dan in veel andere landen. Een op de zes Nederlandse vaders was op het moment van de geboorte van het eerste kind ouder dan 40 jaar. Een paar jaar geleden was de gemiddelde leeftijd om vader te worden 32,4 jaar. De gemiddelde leeftijd om vader te worden is nu 33 jaar geworden.

Hogere gemiddelde leeftijd om vader te worden bij Nederlanders

De gemiddelde leeftijd van Nederlanders, mannen en vrouwen om ouders te worden is 30,5 jaar. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Dezelfde studie toonde aan dat dit binnen Europa ook de hoogste gemiddelde leeftijd was voor een man of vrouw om ouders te worden. Alleen Zweden zijn ze later, daar zijn ze gemiddeld 31 jaar voor ze ouder zijn.

Onderaan de schaal, met de jongste gemiddelde leeftijd voor vaderschap op 23-jarige leeftijd, staan onze noorderburen België en Denemarken.

Ook het statistiekbureau Eurostat van de Europese Unie onthulde een andere belangrijke bevinding. Zoals u hieronder kunt zien in hun publicatie. “Het gezin in Europa” (2008) uit 2009, bleek dat alleen in Duitsland meer kinderen opgroeiden in een moedergezin dan in andere EU-landen. Slechts negen procent van de jongeren wordt opgevoed door beide ouders als hun enige aanbieders van materiële ondersteuning. En Zweden, waar Zweedse mannen een gemiddelde leeftijd hebben om vader te worden 31 jaar en vrouwen van 31 jaar oud stond weer onderaan deze lijst met slechts 16 procent.

Gevolgen van ouder worden na 40

De gemiddelde leeftijd om vader te worden zou ongeveer 32,4 zijn en dit is voornamelijk te wijten aan familietradities zoals hierboven beschreven. Deze trend heeft niet alleen invloed op het leven van ouders, maar ook op het leven van kinderen. De meeste Nederlandse vrouwen zijn jonger dan hun partner. Er zijn ook gevolgen voor moeders.

Als u op 40-jarige leeftijd zwanger wordt, zal de ontwikkeling van uw kind langzamer zijn dan die van kinderen van jongere moeders en vaders. Het kan ook moeilijker voor u zijn om de zwangerschap te dragen als gevolg van moederlijke gezondheidsproblemen. Ook neemt het een hoger risico op complicaties tijdens de geboorte. Aan de andere kant heb je tegen die tijd meer levenservaring die complexe betekenis en diepgang kan geven aan je ouderschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *